2021. február 26-án pénteken került sor a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának TDK Konferenciájára, ahol öt szekcióban összesen harminc előadó mutatta be tudományos munkájának eredményeit online formában. Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, hogy tehetséges tanítványaink is prezentálhatták kutatási eredményeiket a főiskolai hallgatók között. Intézményünk hét tanulója négy pályázattal készült heteken át nagy izgalommal a témavezetőik segítségével a rendezvényre.

Baksa Viktória-Nagy Hajnalka 1/13.c. általános ápoló szakos szerzőpáros a „A boldogság relatív” Rehabilitációs ellátásban részesülők társadalmi integrációjának akadályai és sikerei témakörben egy olyan kutatás bemutatására vállalkozott, melynek célja volt, hogy képet kapjanak arról, hogyan vélekednek az integrációról az emberek. A kutatás újszerűsége abban állt, hogy az interjúk során felvették a kapcsolatot a Magyarországon élő egyetlen Tetraamelia szindrómával született éríntettel.

Szabó Dorina 1/13.c. általános ápoló szakos tanuló a „Daloló kezek” Rehabilitáció és társadalmi integráció: Hallássérültek rehabilitációja címmel választotta a témakör alapos feldolgozását. Dolgozatában felmérte a hallási fogyatékossággal élő emberek társadalmi elfogadását, valamint a hallási fogyatékossággal élő emberek lehetőségeit, életminőségük mértékét.

A tanulók témavezetője: Papp Miklósné oktató.

Kósa Andrea-Kósa Zsófia 5/13.b. gyakorló ápoló szakos tanulók „A kaptárban zárt gyógyír” (Az apiterápia, mint alternatív gyógymód) címmel a méz terápiás hatását vizsgálta. Különleges méhészeti kezelésekről is beszámoltak, mint pl. kaptárlevegő terápia, méhcsípésterápia, mely megelőzésre és különböző betegségek kezelésére is alkalmas eljárás, bár Magyarországon még viszonylag kevesen ismerik és használják e gyógymódokat. Természetesen azokat is kiemelték, akiknek nem javasolt az apiterápia.

Terdik Gréta és Tóth Diána 5/13.b. gyakorló ápoló szakos tanulók Bonyodalom a hasüregben (Endometriózis a rejtélyes kórkép) címmel készített pályázatukkal vettek részt a TDK-n, és egy endometriózissal érintett nők csoportjában végeztek felmérést. Vizsgálták az endometriózis fennállásának idejét, előfordulási helyeit, a jelentkező panaszokat, valamint az alkalmazott kezelési lehetőségeket. Feltárták azt is, hogy a felmérésben résztvevők az ösztrogéndominanciáról, a vegyi- és a növényi eredetű ösztrogénekről milyen információval rendelkeznek, valamint azt, hogy milyen mértékben figyelnek a táplálkozásra, mozgásra.

A tanulók témavezetője: Illés Ilona oktató.

Minden előadó kiemelkedő elismerésben részesült a bírálóbizottságoktól. Nagyon jó érzés volt hallani a sok dicséretet, mellyel a tanulóinkat elhalmozták az üléselnökök, és a résztvevők. A legnagyobb meglepetés azonban akkor ért bennünket, amikor a bírálatok végén díjazásban is részesültek tanulóink.

Baksa Viktória-Nagy Hajnalka szerzőpáros szintén III. helyezést ért el az Inkubátor szekcióban (témavezető: Papp Miklósné), és Kósa Andrea-Kósa Zsófia szerzőpáros a Társadalomtudományok II. szekcióban ért el III. helyezést (témavezető: Illés Ilona).

Büszkék vagyunk a rendezvényen szereplő tanulóinkra!

Méret
Kontraszt