Magyarországon a II. világháború idején folyamatosan erősödött az antiszemitizmus. Összesen 44 zsidó-ellenes törvényt fogadtak el.

1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot, megkezdték a zsidóknak minősítettek gettókba gyűjtését (áprilisban 16-án már állt az első gettó Kárpátalján), május-júniusban pedig német koncentrációs táborokba hurcolták a vidéki zsidóságot. A legelső marhavagonokból álló vonat épp Nyíregyházáról indult 1944. május 15. hajnalán. 1944. június végéig Magyarország területéről több mint félmillió magyar zsidót hurcoltak el, Budapest több mint 200 ezer zsidó lakosának elhurcolását azonban Horthy megakadályozta. Október 16-ától Szálasi Ferenc kormányfővé történő kinevezésével kezdetét vette a nyilas rémuralom. A főváros gettóba kényszerített több mint 200 ezres zsidóságának közel felét elpusztították. Egy részük a Duna-parti gyilkosságok áldozata lett, másokat gyalogmenetben indítottak az ausztriai és németországi táborokba. E halálmenetek során vesztette életét Radnóti Miklós és Szerb Antal is.

Összességében a háború alatti országterületről több mint 550 ezer, a trianoni országterületekről közel 300 ezer zsidónak minősített magyar állampolgárt pusztítottak el a nácik és a nyilasok.

Kedves Diákok! Kertész Imre: Sorstalanság c. regénye igaz történeten alapul. A rendhagyó megemlékezés keretében nézzétek meg a filmet, és ha kedvetek van, oldjátok meg a 15 pontos redmentát.

A

Sorstalanság c. film

Kattints ide és töltsd ki a tesztet! Ellenőrizd tudásod!
A direktcímet innen másoljátok be: Sorstalanság – holocaust

A

Teszt

https://redmenta.com/?jumper

Jó játékot és emlékezést!
Simon Miklós, oktató

Méret
Kontraszt