Véget ért az „Ókori Vizeken” elnevezésű történelem verseny.

Még a 2020-as év októberében indult az a 3. fordulós online verseny, amit a Szépművészeti Múzeum hirdetett meg. Minden egyes forduló nagyon izgalmas volt és a Földközi-tenger ókori helyszíneit járta körbe: Egyiptom és Hellász.

A versenyre 12 tanulónk nevezett be, Simon Miklós tanár úr felkészítésével. Csapatunk neve mi lehetett volna más, mint: „Tengerre magyar-ok!”

A feladatok sokszínűek voltak pl: le kellett rajzolni egy kerámia edényre, hogyan nézhetett ki a Nílus partja több ezer évvel ezelőtt; írtunk kitalált történetet a görög hősről: Jaszon-ról, aki mellesleg egy covidos kígyóval találkozott; hexameterben verset költöttünk és felolvastuk; a delphoi jósda makettja alapján rekonstruáltuk az ünnepi játékokat vagy éppen elkészítettük Themisztoklész védőbeszédét Athénban.

A csapatnak készítettünk saját csoportot, azon beszéltük meg és osztottuk ki a feladatokat. Ezek az órák nagyon jó hangulatban teltek, sokat nevettünk egy-egy ötleten és megoldáson. A sikeres felkészítés és sok munka után csapatunk második helyezésben részesült. Egy kirándulást nyertünk Budapestre.

2021. június 8-án szeretettel fogadtak minket a Szépművészeti Múzeumban. Először finom ebéd várt bennünket, ezt követen egy 90 perces tárlatvezetésre invitáltak, végül pedig egy játékos vetélkedőn vettünk részt a Múzeum gyönyörűen felújított román kori csarnokában. Nagyon érdekes volt a régi korok emlékei között sétálni, élvezetes volt az interaktív idegenvezetés is (a hölgy ráadásul megyénk szülötte, kisvárdai volt), de a legjobban a kvízjáték jött be a végén, amikor kockával kellett dobni és ahová léptünk, ott kérdésre kellett válaszolni.

A fővárosban még megnéztük a fontosabb nevezetességeket és lementünk a Parlament melletti rakpartra a „cipellőkhöz”, amely a holocaust áldozatainak állít emléket.

Csapatunk tagjai:

  • 9.B: Bányai Emília, Dávid Hajnalka, Danku Dániel, Jármi Beáta, Maroda Klaudia
  • 9.C: Jakucska Szabolcs, Kövi Eszter, Tóth István, Völgyi Viktória
  • 10.B: Gazdag Katalin
  • 10.C: Balogh Péter, Tóth Helga
Méret
Kontraszt