SZC logo

Nyíregyházi Szakképzési Centrum

OM kód: 203045/008 | 4400 Nyíregyháza, Család utca 11.

Intézmény logo

NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokÓrarendKRÉTA

Hírek

2024. júl. 5.


Simon Miklós

    14 napos szakmai tanulmányút Spanyolországban Erasmus+ pályázat keretében

    Iskolánk 2023 februárjában pályázatot adott be a Tempus Közalapítvány által a szakképző iskolák számára kiírt Erasmus+ rövid futamidejű mobilitás pályázatra.

    14 napos szakmai tanulmányút Spanyolországban Erasmus+ pályázat keretében

    Iskolánk 2023 februárjában pályázatot adott be a Tempus Közalapítvány által a szakképző iskolák számára kiírt Erasmus+ rövid futamidejű mobilitás pályázatra. Először csak tartaléklistára kerültünk – akkor kicsit elkedvetlenedtünk -, de utána jött a hír: mégis bekerültünk a támogatottak közé.

    A projekt megnevezése: Zays egészségügyi tanulók szakmai tanulmányútja a magyar-spanyol kapcsolatok jegyében.

    Ez év február elejétől felgyorsultak az események. Megtörténtek a tanulói jelentkezések, melyre legelőször egy motivációs levelet kellett készíteni: mit várok ettől a pályázattól, miért szeretnék bekerülni a kiutazók közé?

    Az iskolavezetés meghatározta a válogatás és értékelés szempontjait, minden részterület max. 100 pontot ér, összesen 500 pontot, amihez az esélyegyenlőség érdekében a HH-s tanulók +10, a HHH-s tanulók +15 pontot kapnak.

    Büszke vagyok a tanulókra, hogy ezt a félévet így végig csinálták, érdekük volt a minél jobb eredmény elérése (valahol ez az iskolai tanulmányi eredmény emeléséhez is hozzájárult).

    Mostanra kialakult az elért pontszámok alapján a jelentkezett tanulók sorrendje. 23 lány és 5 fiútanuló fog kiutazni 2024. szeptember 29 – október 12. között Spanyolországba 4 kísérő tanárral.

    Két egészségügyi szakképző iskolában fogunk eltölteni 5-5 napot. Ez a két iskola Barcelona környékén található: Olotban, mely egy Girona melletti 40 ezres kisváros és Sabadellben, amely Barcelona egyik elővárosa és nagyjából akkora, mint Debrecen. (Az oloti iskolával már van Erasmus-os kapcsolatunk, hiszen tavaly és idén is fogadtunk tőlük tanulókat.)

    A szakmai program, melyet az iskolák kínálnak igazán nagyszerű: szülészet, hemodialízis, klinikai szimulációs műhelyek, időskori gondozási központ, endovaszkuláris technikák, katéterezés, intenzív osztály, ICTUS Osztály (stroke), dietetika, képalkotó diagnosztika és természetesen elsősegélynyújtás, mentőápolás. Nyugodtan kijelenthető, hogy spanyol partnereink nem akármilyen programot állítottak össze! A tanulók minden munkanapról naplót fognak vezetni.

    Természetesen a szakmai fejlődés mellett fontos lesz az idegen nyelvtudás magabiztosabbá tétele, amit főleg a mindennapi beszédben mérhetünk le.

    A délutáni szabadidőben és a hétvégén is gyönyörű helyekre juthatunk el, pl. Barcelona látványosságai mellett elmegyünk a montserrati kolostorhoz, egy kialudt vulkánhoz, a Picasso Múzeumhoz. S ha már a tengerparthoz közel vagyunk, nem maradhat el a fürdés sem.

    Mindenki nagyon készül, mindenki nagyon várja már az utazást. Megvesszük a repülőjegyeket névre szólóan, lefoglaljuk a szállásokat, megszervezzük a napi háromszori étkezést, az ottani közlekedésünket (buszos transzfer, helyi bérlet). A tanulókat és a szülőket a napokban részletesen tájékoztattuk, a felmerült kérdéseket megválaszoltuk vagy utána érdeklődünk.

    Sok tanuló még nem repült, nem is járt külföldön. Azt szeretnénk, hogy ez a 14 nap életre szóló élményt jelentsen és hosszú távon a két iskolával jó kapcsolat alakuljon ki, hogy később más osztályok is sikeresen pályázhassanak ilyen külföldi tanulmányútra.

    Ez a szakmai jellegű tanulmányút a legelső iskolánk életében, tegyük oda magunkat és csináljuk meg a lehető legjobban!

    Simon Miklós projekt-koordinátor

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Csapatépítő est a kollégiumban

    Csapatépítő est a kollégiumban

    ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

    2024. okt. 15.


    admin

    Verébavató 2024

    Verébavató 2024

    2024. okt. 10.


    admin

    Figyelemfelhívó séta

    Figyelemfelhívó séta

    2024. okt. 9.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Nyíregyházi Szakképzési Centrum


    NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium

    4400 Nyíregyháza, Család utca 11.

    Telefon: +36701996735

    E-mail: titkarsag@zay.hu

    OM azonosító: 203045/008

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000936


    2024NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium